ceturtdiena, 2010. gada 8. aprīlis

MasterCard Prepaid brīnumkarte palīdz pret nerātnā Ryanair viltībiņām


Lai aviokompānija Ryanair varētu "likumīgi" savās reklāmās un lidojumu meklētājportālos (kā Skyscanner.net) uzrādīt par 6EUR lētākas cenas nekā pircējs faktiski maksā, tā ieviesusi viltību - katrs pasažieris par katru lidojumu turpmāk piemaksās 6EUR, ja vien viņš nenorēķināsies ar reti sastopamo un sarkanā grāmatā ierakstīto MasterCard Prepaid karti. Savai ziemeļnieciskajai SEB bankai jau nosūtīju vēstulīti ar lūgumu atvest šo reto karti uz Latviju, bet laikam jau viņai šis Eiropas nostūris būs par aukstu.

Tādēļ Es savu MasterCard Prepaid karti pasūtīju britu interneta maksājumu Moneybookers.com (Skrill) portālā:

  1. Reģistrācijas sākumlapā izvēlieties eiro (EUR) valūtu, nevis latus (LVL), jo MasterCard Prepaid darbojas tikai ar EUR vai GBP, tādēļ visas transakcijas ar EUR karti (tajā skaitā konta papildināšanu ar karti un biļešu iegādi) nāksies konvertēt ar neizdevīgu valūtas kursu!
  2. Lai piereģistrētos, jāaugšuplādē ieskenēts pases un dzīvesvietas pierādījuma (manā gadījumā izziņa par dzīvesvietu) attēls.
  3. Lai piesaistītu savu esošo bankas karti, no kuras ieskaitīsiet naudu Moneybookers un līdz ar to MasterCard Prepaid kontā, no tavas kartes tiks noskaitīta kontrolsumma (manā gadījumā 2.13EUR), kas būs jāieraksta aktivizācijas ailītē. Par laimi šie 2.13EUR nekur nepazūd, bet gan paliek manā Moneybookers kontā).
  4. Pēc tam var pieteikties MasterCard Prepaid kartei par 10EUR gadā. Karti var izvēlēties vienā no šādām valūtām: USD, PLZ, GBP vai EUR. Diemžēl euro kartes saņemšana, pateicoties tās popularitātei, var aizkavēties par mēnesi.

Reālās izmaksas, ieskaitot Moneybookers kontā 10EUR, manā ibankas kontā parādījās kā 10.22EUR jeb 7.44LVL. Iznāk, ka SEB bankas valūtas maiņas kurss praksē bija 0.72798LVL/EUR, lai gan oficiāli vajadzēja būt 0.7141LVL/EUR. Savukārt Moneybookers kontā ieskaitītie 10EUR par 10.22EUR pārtapa, pateicoties izvēlētajai ieskaitīšanas formai - par kartes transakciju Moneybookers iekasē 1.90% no summas (mazliet nesakrīt, jo vajadzēja būt 10.199EUR, kamēr par eiro pārskaitīšanu no konta uz kontu Moneybookers neiekasētu neko, toties SEB banka iekasēs 4LVL. Turklāt kartes transakcija noris acumirklī, kamēr pārskaitīšana no konta un kontu - tikai 2-5 dienu laikā (Ryanair akciju ķeršanai tas neder).

Papildus pie kartes tarifiem parādās ieraksts: Foreign Exchange - 1.99%, ko, iespējams, varētu atskaitīt, ja pērkot biļetes nesakrīt biļetes valūta un konta valūta!?

Vēl daži latvieši izmanto EntroPay, kur izmaksas ir mazliet dārgākas - 4.95% par naudas ieskaitīšanu un 2% par valūtas konvertēšanu pirkšanas procesā.

Vēl drīzumā Latvijā varētu parādīties šādas - vēl izdevīgākas - kartes:
  1. FairFX - šobrīd mājaslapā stāv uzraksts, bet konkrētu datumu kompānija man nenosauaca: "Currently we are only accepting payments in Pounds Sterling from UK residents. We will be open to international customers shortly."
  2. CaftonFX - šī ir visizdevīgākā redzētā karte, bet bez cerībām, ka tā varētu tapt pieejama arī Latvijas iedzīvotājiem. Mājaslapā rakstīts: "The Currency Card is only available to UK residents."
Diemžēl Latvijas iedzīvotāji nevar tik vienkārši, uzrādot Lielbritānijas adresi, "piešmaukt" sistēmu, jo augstāk minētās kartes varēs papildināt tikai no Lielbritānijā reģistrētas bankas kartes uz tāda paša īpašnieka vārda. Un arī Lielbritānijā dzīvojošajiem radiniekiem vai draugiem katru reizi skaitīt naudu no Latvijas konta, kas maksātu 8LVL par transakciju, būtu daudzreiz dārgāk nekā ar Moneybookers vai EntroPay.

2 komentāri:

Anonīms teica...

Sveiki ! kas tur isti ir ar tiem 1200 eur ierobezojumiem, ko uzlicis Ryainer mastercard prepaid? vai tas ierobezojums ir uz gadu vai vispar? paldies par atbildi

Reinis Bērziņš teica...

Neatceros, vai pēc tam ar šo konkrēto karti kaut ko iekš Ryanair vispār pirku (iespējams, tai vēlāk beidzās termiņš un vietā saņēmu jaunu karti).

Bet šis "ierobežojums" nekur oficiāli nav publicēts, pats to konstatēju tikai vienreiz, mēģinot nopirkt biļetes korim. Nezinu, vai šāds ierobežojums aizvien pastāv. Atkārtoti neesmu pārbaudījis, tādēļ nezinu, cik ilgi ar šo karti Ryanair portālā nevar neko pasūtīt. Mans minējums pēc analoģijas ar to pašu Moneybookers, ka ierobežojums varētu būt uz 30 vai 60 dienām!?